Mi ez az ASMR?

Van aki érzi és talán olyan is létezik aki soha nem tapasztalja meg az ASMR érzést. Azok közül is akik érzik lehet, hogy nem is tudják, hogy ők bizony ASMR fogékonyak, csak éreznek egy különös jelenséget, amit mások agyi orgazmusnak is hívnak. Nem szeretem ezt a fajta meghatározást, mert a gyanútlan olvasó ebből azonnal valami pornóra, netán valami bizarr Internetes “disznóságra” gondol, holott csak relaxációs videót, valami nyugalmat keres. Igen az ASMR valami ilyesmi. De ha jobban meg akarjuk ismerni ezt a jelenséget, akkor ne érjük be ennyivel.

 

Átélése

A bizsergető érzés útja a tarkótól lefelé halad (piros területek)

Az ASMR mozaikszó az angol Autonomous Sensory Meridian Response szavak kezdőbetűből áll, ami magyarul annyit jelent, hogy önkéntelen idegi-érzéki válasz, bár konkrét magyar tudományos és klinikai megfelelője nincs, ezért mindenki csak ASMR-ként utal rá a magyar nyelvterületen és a videókban is. (fonetikusan nagyjából: éj-esz-em-ár).

Az ASMR érzés egy olyan tapasztalás amely a bőrön bizsergő érzést vált ki. Ez a fejbőrtől indul ki és lefelé halad a nyak mentén ahonnan aztán szétválik a felső gerinc hátsó része, valamint a vállak felé. Amolyan lúdbőr, vagy hidegrázáshoz hasonlító érzés a szó jó értelmében.

Az ASMR hatást az alacsony szintű euforikus érzés miatt kedvelik. Az Internetnek, ezen belül a Youtube-nak és egyéb videós tartalom megosztó oldalaknak köszönhetően napjainkban tömegével el lehet már érni, köszönhetően az ASMR videót készítő előadóknak.  Egyébként ezt az alacsony szintű euforikus érzést a pozitív érzelmek és a bőrön jelentkező bizsergő érzés kellemes kombinációja. Leggyakrabban hallás útján (stereo – binaurális) inger, illetve vizuális ingerek váltják ki.

 

2010-ben indult útjára az ASMR, mint jelenséget leíró elnevezés

Jennifer Allen 2010-ben a Facebookon csinált egy olyan csoportot amely a fentebb leírt érzést és érzékelést hivatott tanulmányozni, ennek a csoportnak azt a nevet adta, hogy… na mit? Hát azt, hogy ASMR. Gyakorlatilag az érzéshez kapcsolt mozaikszó ekkor született meg. A jelenség tudományos nevének megvitatására különböző fórumok alakultak, és egészségügyi ötletelők ültek össze, ahol olyan neveket javasoltak, mint “hallás által indukált orgazmus” vagy a “figyelem által kiváltott eufória” az “agymasszázs”, a “fejzúgás” és előkerült az “agyi orgazmus” is.

Jennifer Allen elgondolása a jelenség nevének leírásában a következő volt:

  • AutonomousAutonóm – azaz spontán, önszabályozó, kontrollal vagy anélkül
  • Sensory : Érzékekhez vagy érzelmekhez kapcsolódó (Idegi)
  • Meridian :- Csúcsot, csúcspontot vagy legmagasabb fejlettségi pontot jelent
  • Response : Egy külső vagy belső hatás által kiváltott tapasztalásra válaszul

2016-ban Jennifer elmondta, hogy ezeket a szavakat szándékosan választotta ki, hogy objektívabb és orvosilag is a pontos felé haladó leírást adjon. A Meridian szót az orgazmus helyett választotta, hogy ezzel írja le azt az egyfajta csúcspontot, amit az ASMR jelenségnél lehet tapasztalni.

 

Az utóbbi években vált csak népszerűvé az ASMR-nek nevezett szenzoros jelenség. Azok, akik képesek átélni az ASMR-t, különleges élményként írják le. Ebből azonnal ki is derül, hogy nem mindenki „képes” erre. Kutatók is felfigyeltek a jelenségre, mi több, feltételezik, hogy

átmeneti javulás idézhető elő általa a depresszió, stressz és krónikus fájdalom tüneteiben,

akár olyan esetekben is, amikor más utak nem járhatók. Mások kizárólag relaxációs módszerként alkalmazzák. Annak ellenére, hogy egyelőre nem igen kutatták a jelenséget, úgy tűnik, valamilyen terápiás haszna is lehet ennek.

A jelenség olyannyira népszerűvé vált, hogy egyrészt a média is felkapta, másrészt a közösségi oldalakon is alakultak olyan csoportok, melyek összefogják azokat a személyeket, akik tapasztalták már az ASMR tarkóból kiinduló és testben szétterjedő bizsergető érzését. Ezen felül videók tömkelegét vágták már össze, osztották és nézték meg élvezeti, valamint relaxációs célzattal.

 

Az ASMR az pornó vagy sem?

2010-előtt a jelenségre gyakran használták valamilyen összetételben az “orgazmus”-ra való utalást (“pl. agyi orgazmus), de ezt a többség nem akarta ilyen formán használni, mivel úgy vélték, hogy az ASMR pihentető és euforikus, melynek természete a szexuális izgalomtól mentes. 2015-ben aztán az ASMR közösség azon része amely pornó és szexuális tartalomként tekint az érzésre, mintegy meg is különböztetve magukat kitalálták az ASMRotica kategóriát, mintegy megkülönböztetve a relaxáló, euforikus jelenségeket a videókban is. Ezeket a tartalmakat értelemszerűen direkt mód úgy készítik, hogy azok szexuális értelemben is bizsergetőek legyenek.

 

Milyen videók váltják ki az ASMR-t?

Úgy tűnik, hogy a nézők különböző videókat tartanak élvezetesnek és megnyugtatónak. Csoportokra oszthatjuk az élvezetet okozó videókat. Egy kutatásban (Barratt és Davis, 2015) azt találták, hogy

az emberek megnyugtatónak tartják, ha lassú mozgást látnak, mint például a hajfésülés, ha egy személy közelről figyeli őket vagy suttogva beszél.

Továbbá találhatunk olyan ASMR videókat, melyekben kopogtatnak, kocogtatnak bizonyos tárgyakon az előadók, csomagolást nyitnak ki vagy rajzolnak, sminkelnek, körmöt festenek, könyvet lapozgatnak. Egy másik csoport a személyes figyelemre esküsznek. Ilyen a szerepjátékos videók, ahol orvost játszik a videón az előadó, vagy egy professzort egy oktatási intézményben, de a már említett kozmetikust, vagy szakképzett és türelmes bolti eladót, órásmestert is eljátszanak, hiszen sokan az ilyen videókra élik át az ASMR érzést.

 

ASMR vagy inkább a zenétől való borzongás?

Kutatások alapján néhány tényező mentén elkülöníthetjük az ASMR által kiváltott bizsergést a zene hatására kialakuló borzongástól. A két jelenségben közös, hogy mindkettő a jelentudatosság állapotában történik, teljes bevonódással jár, tartalmaz affektív komponenst és nagy egyéni különbséget mutatnak a személyek abban, hogy milyen inger váltja ki belőlük az élményt. Ugyanakkor a zene és videó által előidézett élmények eltérnek abban, hogy míg a zene pillanatok alatt hat, addig az ASMR által okozott bizsergésig akár percek is eltelnek. A legfőbb különbség pedig, hogy az ASMR nyugtatóan hat a személyre, míg a zene főleg izgalmi állapotot okoz.

 

És mit mond a tudomány?

Az interneten tapasztalható aktivitás alapján sokan átélik az ASMR-t, de egészen a legutóbbi időkig az ilyen emberek nem találták meg egymást. Sokak szerint nem tudták, hogy nincsenek egyedül ezzel az élménnyel, így nem is beszéltek róla. Ez az oka, hogy korábban nem hallottunk az ASMR-ről, de ez – szerintük – nem jelenti azt, hogy nem is létezett.

Az mindenesetre tény, hogy komoly tudományos irodalma egyelőre nem nagyon van. Egy tanulmány, ami 2015-ben jelent meg, úttörőnek számít ezen a téren. A Swansea University kutatói 475 embert kérdeztek meg, és a válaszaik alapján próbálták leírni az ASMR-jelenséget. Az eredmények alapján a kutatásban részt vevők 75 százalékánál a suttogás volt a kiváltó ok. A személyre szóló figyelem, törődés 69 százaléknál, a lassú mozdulatok figyelése 53 százaléknál eredményezett ASMR-tüneteket. Az egyhangúan ismétlődő mozdulatok megfigyelése 36 százaléknál működött. Egészen kevesen, de voltak olyanok is, akik a repülőgépek hangjára (3 százalék) vagy a porszívó hangjára (2 százalék) produkálták az ASMR-t.

 

Személyiséggel való összefüggés

Egy tanulmány szerint az ASMR-t átélők eltérnek személyiségvonásaikban azoktól, akik nem. A személyiség öt vonáson alapuló elméletét tekintve (Big Five), az ASMR pozitívan kapcsolódik a nyitottság vonáshoz, a neuroticitáshoz és negatívan a lelkiismeretesség dimenzióhoz. Ezen felül a depresszióval is kimutattak kapcsolatokat. Egy vizsgálatban az ASMR csoportot hasonlították össze kontrollcsoporttal. Azt találták, hogy az ASMR csoportban szignifikánsan nagyobb volt azok aránya, akik közepes vagy súlyos depresszióban szenvedtek. Mindebből valószínűsíthető, hogy az ASMR videók valóban hatékonyak lehetnek a depressziós tünetek átmeneti enyhítésében.

Noha az ASMR jelenség kutatása még gyerekcipőben jár, egyre inkább felkelti a szakemberek figyelmét, akik terápiás potenciált is sejtenek benne. A videók különös hatást gyakorolnak az idegrendszerre, egyúttal relaxált állapotot idéznek elő. Azonban nagy a variancia a tekintetben, hogy kiből milyen videóval lehet kiváltani a bizsergést. Mindezek alapján széles még a megválaszolatlan kérdések tárháza az ASMR-rel kapcsolatban, de mindenképpen egy izgalmas és inspiráló területről beszélhetünk.

 

 

 

 

(Visited 3505 times, 7 visits today)