Interaktív magyar fantasy videósorozat segít ellazulni és kikapcsolódni

Az Insomnia Akadémia egy fantasy-történet, aminek te vagy a főhőse. Hozzád beszélnek a szereplők, veled történnek az események, behúz egy világba, mint egy jó szerepjáték.

Előfordult már veled, hogy egy zaklatott és pörgős munkanap végén legszívesebben csak bedőltél volna az ágyba, de képtelen voltál kikapcsolni, mert elalvás helyett továbbra is a napi teendőiden kattogott az agyad? Ha igen, a napokban indult Insomnia Akadémia weboldalát neked találták ki.

Az ötletgazda, Huszti Gergely az ország legnagyobb könyvkiadóinál dolgozott szerkesztőként, szülei pedig mindketten színművészek.

Ő maga viszont most először kóstolt bele a prózaírásba és a színészkedésbe. Motivációiról a következőket mondta: “Volt pár év az életemben, amikor nagy hajtásban voltam, és nálam is kialakult az alvászavar. A nyugtatókon és altatókon túl rajtam akkor az efféle videók segítettek. Szerettem volna ezt az élményt szórakoztató formában továbbadni másoknak.”

Szerinte Hollywood elment a falig, ami a látványt és az illúziót illeti. Ez a kísérleti projekt ezért máshogy szól a nézőkhöz, más részét stimulálja az agynak.

De miről van szó pontosan?

A sztori szerint egy barátodnak elege lesz a zajos életéből és csendes elvonulásra vágyik. Beiratkozik a titokzatos Insomnia Akadémiára, de egy nap szörnyű állapotban üzen neked, hogy egy összeesküvés nyomaira bukkant, de nem mondhat többet. Na, akkor indulsz el, hogy megmentsd… és elkezdődik az őrület.

Minden fejezet szöveggel kezdődik, és videóval ér véget. Egyik sem él meg a másik nélkül, stafétában megy előre a történet. Így áll össze a könyv.

Műfaját tekintve egy ASMR-sorozat. Az angol betűszó feloldása Autonomous Sensory Meridian Response, amit Gergő így határoz meg saját szavaival: “én agyzsongításnak hívom. Jóleső, bizsergő érzés, körülbelül mint egy jó fejmasszázs, csak épp a masszőr az ember agyában tevékenykedik. Ahogy olvastam, tudományosan csak most kezdik kutatni ezt a jelenséget, de a YouTube-on már 200 millió felett jár az ASMR csatornák nézőszáma.”

Jelenet az Insomnia Akadémia egyik epizódjából

Tehát ha úgy vesszük, ez egy relaxációs eszköz. Nézheted ellazuláshoz, elalváshoz is, hiszen a suttogás, a finom zajok és zörejek mind kiválthatják ezt a kellemes érzést. Ha pedig mint történet leköt és ébren tart, úgy is jó: nincs helyes befogadói magatartás.

Bár Magyarországon is létezik ASMR-közösség, vannak alkotók és csatornák, Gergő szerint ez az első tematikus sorozat, aminek összefüggő története van, és szerepjáték is egyben. Sőt, arról sem tud, hogy bárhol a világon készült volna már ASMR-sorozat ilyen formában.

Minden szerepet Gergő alakít, ő az ötletgazda, a sminkes, a rendező és az író egy személyben. Dolgozószobájának egyik sarkában volt letéve a kamera, szemben vele játszódott a jelenet, tehát kb. 6 négyzetméter állt rendelkezésére. Itt 10 helyszínt kellett megjelenítenie eddig, de már a folytatáson is dolgozik.

Összesen két segítőtársa volt, Verhóczki Ádám a videók utómunkálataiban, Szabó Dániel pedig a webdizájnban működött közre.

Bár tudta, hogy 20-30 percben honnan hova kell eljutnia, a jelenetek nagy része improvizáció. Volt pár szabály: nincs kameramozgás, nincs trükk, alig van vágás, tehát a jelenlét és a mondatok kell, hogy hassanak.

“Egy pohár bor mellett csendes estén, fejhallgatóban érdemes csemegézni belőle, nagy dózisban megüli a gyomrot”

– fogalmaz. Ami pedig az inspirációit illeti: “Van pár kedvenc külföldi ASMR-alkotóm. Sorozatok közül az Alkonyzóna, a Twin Peaks és legutóbb a Black Mirror hatott rám erősen. De Edgar Allen Poe és Lovecraft írásai éppúgy hatással volt rám, mint nyolcvanas évek Kaland Játék Kockázat könyvei. Na meg a magyar valóság is sokszor fantasy-ba illő…”

(Visited 64 times, 1 visits today)

About The Author

ASMR Magyar Közössége Az ASMRMAGYAR.hu weboldala a világviszonylatban is csupán néhány pár éves múltra visszatekintő műfajt szeretné népszerűsíteni az arra fogékony érdeklődők felé, valamint az amatőr ASMR előadók szemszögéből pedig további látogatókat kívánunk hajtani a YouTube videóikra, Instagram, Facebook és egyéb támogató oldalaikra is. Ezen az oldalon a legrégebbi magyar amatőr ASMR videós előadók szerepelnek, akik technikai és előadói minőségben is méltán elérték azt a szintet, hogy kiemelten népszerűsítsük őket oldalunkon. Folyamatosan tűnnek fel újabbnál újabb ASMR előadók akiket figyelemmel kísérünk, és ha még technikailag esetleg nincsenek olyan szinten, de potenciálisan jó előadók válhatnak belőle akkor az előzetes terveink szerint és a közösség erejével szeretnénk valahogy támogatni - minimum profi mikrofonnal. (Ez kidolgozás alatt, hogy miképpen lehetne létrehozni egy ilyen támogatási formát)

Ez még érdekes lehet számodra

Oszd meg a gondolataidat

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük